• Comunicat de presa 13.02.2024                                                                ► La data de 13.02.2024, la sediul Consiliului Judetean Mehedinti, dl Alexandru Stănescu- Director general al ADR SV Oltenia, dl Catalin Catana- Director general AM PR SV Oltenia și dl Aladin Georgescu- Presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, in prezenta unor reprezentanti ai ADR SV Oltenia, UAT Judetul Mehedinti și UAT-urilor partenere in proiect, precum si membrilor echipei de implementare, au semnat documentele de predare-primire a  contractului de finanţare nr. 7/12.02.2024 aferent cererii de finanţare   „Modernizare și reabilitare DJ 562 - Gemeni - DN 56A - (Obârșia de Câmp)- intersecție DJ 562 cu DN 56A - DN 56B + DJ 564 - intersecție DJ 562 (Scăpău) intersecție DJ 562A (Pătulele) intersecție DN 56A (Nicolae Bălcescu)”, cod SMIS 300116. https://pr2021-2027.adroltenia.ro/inca-un-contract-finantat-prin-regio-sud-vest/

 

  • NOU CONTRACT ÎN VALOARE DE 41 MILIOANE EURO PENTRU MODERNIZAREA DRUMURILOR JUDEȚENE

Astăzi, la Consiliul Județean, președintele Aladin Georgescu a găzduit vizita conducerii Agenției pentru Dezvoltare Regională S-V Oltenia, directorul general, Alexandru Stănescu, directorul general al Autorității de Management pentru Programul Regional S-V Oltenia, Cătălin Catană și Simona Covrescu, șef Departament Comunicare, cu ocazia semnării celui de-al doilea mare proiect de infrastructură rutieră pentru județul Mehedinți, din ultimii ani. Este vorba despre finanțare în valoare de aproape 41 milioane euro pentru lucrări pe 50,800 km de drumuri județene aflate în rețeaua administrată de Consiliul Județean Mehedinți.

Proiectul a fost împărțit pe patru tronsoane, s-a realizat documentația tehnică printr-un alt proiect finanțat cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică, s-au realizat, de asemenea, procedurile de licitație, astfel încât, în scurt timp se va emite ordinul de începere a lucrărilor de execuție. Tronsoanele ce vor intra în lucru sunt:

🔴 Sector 1: DJ 562 [Gemeni - Dârvari - Obârsia de Câmp (intersecție DN 56A)] - 12.740 km;

🔴 Sector 2: DJ 564 [Nicolae Bălcescu (intersecție DN 56A) – Viașu – Pătulele (intersecție DJ 562A) – Dănceu] - 12.425 km;

🔴 Sector 3: DJ 564, între localitatile Dănceu – Jiana (int. cu DJ 606) – Scăpău (int. cu DJ 562 – Sector 4) – 12.972 km;

🔴 Sector 4: DJ 562 [Devesel (intersecție DN 56B) - Scăpău (intersecție DN 56A)] - 12.663 km.

De asemenea, în scurt timp, în cadrul aceluiași program (PR S-V Oltenia 2021-2027), se va semna contractul pentru execuția lucrărilor de reabilitare/modernizare pe alți 15 km, respectiv tronsoanele:

🔴 DJ 671E, DN67A(Corcova) – intersecție Pârvulești (limită Căzănești);

🔴 DJ 671E, DN67(Ciovârnășani)- Șișești - Ilovăț - int. DJ 671A (Șovarna).

“Ambele proiecte vizează îmbunătățirea conectivității și accesibilității la rețeaua europeană de transport (TEN-T) și vor contribui la demersurile noastre și obiectivul pe care mi l-am asumat în fața mehedințenilor, acela de a transforma rețeaua noastră rutieră într-o infrastructură modernă, sigură și eficientă, adaptată nevoilor și provocărilor actuale.

Le mulțumesc primarilor din Vânju Mare, Corcova, Obârșia de Câmp și Devesel, prezenți la întâlnirea de astăzi, echipei de implementare a proiectului din cadrul Consiliului Județean Mehedinți pentru toată munca depusă încă de la proiectarea acestor investiții și conducerii ADR Sud-Vest Oltenia pentru buna colaborare și susținerea pe care o acordă Consiliului Județean Mehedinți.

 

 

 

 

 

  • Comunicat de presa 13.12.2022

🔵 NOU PROIECT DE INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ, FINALIZAT CU SUCCES DE CONSILIUL JUDEȚEAN MEHEDINȚI!

Astăzi a avut loc conferința de final pentru proiectul ”Fluidizarea traficului în zona transfrontalieră a Dunării”, finanțat în cadrul Programului INTERREG V-A România – Bulgaria, în cadrul căruia, au fost reabilitați/modernizați 27,819 km ai DJ 607A – Centura ocolitoare Drobeta Turnu Severin – Cerneți – Valea Copcii – Husnicioara – Peri – Prunișor (E70 - TEN-T)”.

Proiectul a fost implementat de Consiliul Județean Mehedinți, în colaborare cu Biroul de Cooperare Transfrontalieră Călărași, în parteneriat cu Primăria Dolna Mitropolia din Bulgaria, la conferință participând directorul executiv a BRCT Călărași, Nicoleta Mincu și reprezentanții administrației bulgare.

Peste 20 de kilometri din drumul modernizat/reabilitat reprezintă lungimea aferentă tronsoanelor de drum existente, iar 6,7 kilometri reprezintă varianta ocolitoare pentru porțiunea prăbușită în urma alunecărilor de teren din anul 2016.

Totodată, în cadrul proiectului s-a amenajat trecerea la nivel cu calea ferată în localitatea Cerneți,s-au realizat 97 legături cu drumurile laterale, zid de spijin în comuna Șimian, acolo unde structura drumului a necesitat acest lucru, dispozitive de scurgere a apelor, 123 accese la proprietăți (Simian- 32 buc; Husnicioara – 81 buc; Prunisor – 10 buc.).

Semnalizarea rutieră este bine realizată pentru a se asigura un trafic în condiții foarte bune atât ziua, cât și pe timpul nopții și au fost montate 523 indicatoare rutiere.

“Este unul dintre cele mai importante proiecte implementate de Consiliul Județean Mehedinți, un proiect deloc ușor și mă bucur că am reușit să îl ducem la bun sfârșit! Contribuim astfel, în continuare, la creșterea gradului de siguranță în trafic pe drumurile județene. Îi mulțumesc doamnei director executiv a BRCT Călărași, Nicoleta Mincu, pentru participarea la conferința de astăzi și pentru sprijinul acordat pe parcursul întregului proiect! Mulțumesc echipei de implementare a proiectului, din cadrul Consiliului Județean și asocierii de firme care a executat lucrarea, pentru că drumul este bine realizat și răspunde exigențelor din domeniu!

Proiectul a fost unul foarte important pentru Consiliul Județean Mehedinți, am contribuit cu resurse substanțiale pentru implementarea lui, pentru ca oamenii din această zonă să poată circula în condiții foarte bune ceea ce se poate întâmpla acum.”, a transmis președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Valoarea contractului de finanțare este de 9.228.672,76 euro, 5.058.051,76 euro fiind fonduri europene, iar 4.170.621,00 euro, contribuția Consiliului Județean Mehedinți.

 

 

  • Comunicat de presa 02.03.2022


Astăzi, 02.03.2022, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mehedinți s-a stabilit cadrul organizatoric de întrajutorare a persoanelor afectate în urma conflictului armat din UCRAINA.

I. Pentru primirea donațiilor la nivel județean, în municipiul Drobeta Turnu Severin, vor funcționa următoarele puncte de colectare:
- strada Constructorului nr.1 (lângă centrul comercial CORA)- începând cu 02.03.2022, telefon 0743 057 335
- strada I.C. Brătianu, nr.2 (sediul nr.2 al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mehedinți)- începând cu 03.03.2022
- B-dul Mihai Viteazu, nr.78 (lângă centrul comercial Carrefour)- începând cu 03.03.2022

În orașele și comunele județului, punctele de colectare vor fi amenajate și
organizate prin grija și responsabilitatea primăriilor, care vor afișa datele de contact necesare.
Donațiile bănești se vor realiza direct către Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în conturile deschise la BRD București:
- În lei RO76BRDE410SV07590484100
- În euro RO12BRDE410SV31714694100
- În USD RO88BRDE410SV36413794100

Acțiunea de colectare se va realiza sub coordonarea unitară a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor (CJCCI), structură operațională a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu următoarele date de contact:
- nr. de telefon: 0749 012 573,
- e-mail: [email protected]

Cetățenii, instituțiile publice și operatorii economici pot dona următoarele:

  •  produse alimentare, ambalate sau conservate, neperisabile și/sau cu termen de valabilitate de minim 3 luni;
  •  articole de îmbrăcăminte pentru adulți și copii, noi sau igienizate și ambalate pe categorii și mărimi;
  •  produse sanitare și de îngrijire personală (săpun, detergenți, etc.);
  •  paturi pliante, saltele, lenjerii, pături, perne, saci de dormit, prosoape, etc., noi.

II. Instituțiile publice, operatorii economici (inclusiv domeniul hotelier) și persoanele fizice care pot pune la dispoziție cu titlu gratuit, pe o perioadă determinată, spații de cazare și masă, se vor adresa CJCCI la datele de contact mai sus menționate.
III. Persoanele care se oferă să participe ca voluntari la operațiuni care se referă la colectarea, sortarea, ambalarea, încărcarea și transportul produselor, se vor adresa CJCCI, la datele de contact mai sus menționate, sau Filialei Mehedinți a Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

 

  • Comunicat ianuarie 2022

► Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID - 19 la nivelul Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin 

 

  • Comunicat de presa 29.03.2021

🔵 AL DOILEA STRAT DE ASFALT PE DJ 562A, LA ROGOVA

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu și administratorul public, Codruța Rogoveanu, au mers astăzi pe DJ 562A, acolo unde a început turnarea celui de-al doilea strat de asfalt în localitatea Rogova, în cadrul proiectului de reabilitare/modernizare a 112 km drumuri județene, derulat de Consiliul Județean Mehedinți, cu fonduri europene.

”Din discuțiile purtate astăzi, la fața locului, cu reprezentanții constructorului, în cursul zilelor de luni și marți se va turna stratul de uzură pe o distanță de 1,6 kilometri, de la intersecția DJ 562A cu DN 56A, până în apropierea localității Vânjuleț. De-a lungul drumului s-au realizat trotuare și rigole de acostament din beton care armonizează lucrarea, în ansamblu, și mă bucur că oamenii sunt mulțumiți de investiția pe care o facem. În paralel, pe același drum se lucrează la rigolele de acostament în localitatea Cioroboreni.

Vremea s-a îmbunătățit și vom continua lucrările pe toate șantierele deschise pentru reabilitarea/modernizarea drumurilor județene din Mehedinți. Ne propunem ca în perioada următoare să demareze lucrările în același ritm și în cadrul proiectelor pe care le avem pentru infrastructura de sănătate.

Sănătate multă tuturor!”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

 

 

 

🔴 MOMAr - Modele de management pentru patrimoniul rural unic

Unitatea Administrativ Teritorială Județul Mehedinți, în parteneriat cu Guvernul Provinciei Zaragoza (Spania) – partener lider, Agenția de Dezvoltare Regională a Boemiei de Sud (Cehia), Provincia Groningen (Olanda), Ministerul Dezvoltării Regionale și Transporturilor din Saxonia (Germania) și Autoritatea Regională din Corsica (Franța) implementează proiectul “MOMAr - Models of Management for Singular Rural Heritage“, finanţat în cadrul Programului Interreg Europe.

Tema celui de-al treilea seminar ce se va desfasura în perioada 24-25 Martie 2021, a carui gazdă virtuală este Consiliul Judetean Mehedinti, este "De la teorie la practică – Modele experimentale de management implementat", iar prezentările partenerilor și actorilor implicați abordează următoarele subiecte:

1. Managementul clădirilor de patrimoniu (bune și rele practici);

2. Digitalizarea;

3. Modele de management: inițiative private.

Proiectul evidențiază existența unor teritorii cu probleme - depopulare, îmbătrânirea populaţiei, neutilizarea resurselor - a căror identitate este totuși marcată de un patrimoniu bogat, excepțional, în unele cazuri - patrimoniu UNESCO - și ale căror entități de management fie nu au finalizat definirea modelelor de acțiune din punct de vedere cultural și al resurselor naturale, fie modelele împrumutate nu corespund realității teritoriale.

MOMAr este menit să îmbunătățească politicile și programele care vizează patrimoniul din teritoriile rurale, ținând cont de particularitățile și identitățile culturale ale locurilor unde ruralitatea determină un mod de acțiune. Locuitorii –cei care mențin teritoriile vii - vor fi o parte centrală a strategiilor și a noilor proiecte propuse.

Prin intermediul acestui proiect, reprezentanții Unității Administrativ Teritoriale Județul Mehedinți au oportunitatea de a cunoaşte strategii de management eficient pentru valorificarea patrimoniului natural și cultural într-un mod integrat, care pot fi modelate şi aplicate patrimoniului local din zona Mehedințiului, având în vedere că instrumentul de politici căruia i se adresează prezentul proiect este Strategia de Dezvoltare a Județului Mehedinți pentru perioada 2021-2027.

MOMAr reprezintă, pe scurt, nevoia teritoriilor rurale de a avea un management specific al patrimoniului cultural şi natural, cu impact asupra cetăţenilor, îmbunătăţindu-le astfel calitatea vieţii.

Website: https://www.interregeurope.eu/momar/

MOMAr